Урок виробничого навчання група 1-4

Тема уроку: Механічна обробка субпродуктів та кісток.

При розбиранні туші забитої тварини, крім м'яса, одержують інші продукти, які використовують в їжу, а саме: голови, кінцівки нижче зап'ясткового і скакального суглобів, внутрішні паренхіматозні орга­ни, діафрагму, м'ясну обрізь, вим'я, передшлунки, шлунки тощо. У м'ясній промисловості ці органи і тканини називають субпродуктами.

Субпродукти поділяються:

1) за видом тварин на: яловичі, свинячі, баранячі, козині.

2) за анатомічними особливостями і виду тканин на:

—  М_якотні — печінка, нирки, язики, мозок, м_ясна_обрізь, серце, діафрагма, яловиче вим’я, зрізи з язиків, легені, селезінка, пікальне м’ясо, калтики;

—  М_ясо_кісткові — яловичі голови (без шкіри), без язиків і мозку, м’ясо-кісткові хвости яловичі і баранячі;

—  слизові — рубці, сичуги, літошки яловичі і баранячі, шлунки свинячі;

—  шерстні — свинячі і баранячі голови без язиків і мозку, м’ясо-кісткові хвости свинячі, яловичий путовий суглоб, ноги свинячі і баранячі, яловичі губи, вуха.

3) за харчовими цінностями, смаковими і кулінарними якостями на І і II категорії.

1 категорія — печінка; нирки; язики; мозок; м’ясна об-різь; діафрагма яловича, свиняча, бараняча; м’ясо-кісткові хвости яловичі, баранячі; вим’я яловиче; зрізки м’яса з язиків.

2 категорія — рубці яловичі і баранячі; шлунки свинячі, калтики, пікальне м’ясо яловичі, свинячі, баранячі; сичуги яловичі, баранячі; м’ясо-кісткові хвости свинячі, легені яловичі, свинячі, баранячі; голови яловичі (без шкури), без язиків і мозку; голови свинячі і баранячі в шкурі без язиків і мозку; трахеї, селезінки яловичі, свинячі, баранячі; літошки яловичі, баранячі; путовий суглоб яловичий; ноги свинячі, баранячі; губи яловичі; вуха яловичі, свинячі.

 

Решту субпродуктів внаслідок низької харчової цінності і склад­ності обробки відносять до кормових чи технічних субпродуктів: ба­ранячу книжку, сичуг, вим'я, трахеї, нижні частини кінцівок, статеві органи, роги, копита тощо.

За хімічним складом і харчовим значенням субпродукти відрізня­ються, про що свідчать дані табл. 15.1.

Таблиця 15.1

Хімічний склад та енергетична цінність субпродуктів

Субпродукти

Вода

Білки

Ліпіди

Екстрактивні речовини

Мінеральні речовини

Енергетична пін ніс 11. 100 і,

кДж

Язик

71,2

13,6

12,1

2,2

0,9

682

Печінка

72,9

17,4

3,1

5,3

1,3

410

Мозок

78,9

9,5

9,5

0,8

1,3

579

Нирки

82,7

12,5

1,8

1,9

1,1

276

Серце

79,0

15,0

3,0

2,0

1,0

364

Вим'я

72,6

12,3

13,7

0,6

0,8

724

Легені

77,5

15,2

4,7

1,6

1,0

431

2 Основи технології, гігієна первинної обробки і використання суб­продуктів. Після ветсанекспертизи субпродукти направляють на оброб­ку, яка повинна бути завершена не пізніше, ніж через 7-8 годин після за­бою тварин. Харчові субпродукти обробляють тільки у свіжому вигляді. Обов'язковою умовою обробки субпродуктів є промивка їх гарячою, а по­тім холодною водою. Коли з оброблених органів стече вода, їх направляють в переробку на субпродуктові вироби або на зберігання у холодильнику.

Обробка яловичих голів. Від голів відпилюють роги, відрізають вуха, відділяють язик, обрізають губи, вирізають очі та жир навколо них. На спеціальній машині відривають нижню щелепу і проводять об­валювання. Обвалену голову розрубують на дві симетричні частини, не порушуючи цілості мозку і гіпофізу, та виймають останні. Кістки голів направляють на виготовлення желатину, а після виварювання - в утилізаційний цех для переробки на м'ясо-кісткове борошно.

Обробка язиків. Язики промивають, відокремлюють гортань, м'я­со і жир. З язиків знімають ороговілу слизову оболонку шляхом об­шпарювання у скребмашинах при температурі 80-85 °С з наступним промиванням холодною водою і направляють для виготовлення м'яс­них виробів.

Обробка мозку полягає у видаленні плівки з його поверхні, охоло­дження або заморожування. Мозок використовують для виробництва м'ясних виробів та лікувальних препаратів.

Обробка ліверу. Від печінки відділяють жовчний міхур. Печінку звільняють від сполучної тканини і лімфатичних вузлів, промивають і охолоджують. У необхідних випадках проводять зачистку. Печінка є сировиною для приготування консервів і ліверних ковбас, а також лікувальних препаратів.

Серце знежирюють, розрізають повздовж і старанно промивають як із зовнішнього, так із внутрішнього боків. Серце використовують переважно для виготовлення варених ковбас, ліверно-паштетних ви­робів і сальтисонів.

Легені, трахею і діафрагму очищають від жиру і лімфатичних вуз­лів, і промивають водою. Легені переробляють у фарш для ліверних ковбас і пиріжкових начинок.

Нирки звільняють від капсули, зачищають ниркові ворота від зо­внішніх кровоносних, лімфатичних вузлів і сечоводів, вимочують 2 год. у холодній воді, щоб звільнити від залишків крові і сечокислих солей. Нирки використовують для приготування делікатесних консер­вів або випускають у натуральному вигляді.

Вим 'я знежирюють і промивають у холодній воді, зачищають від прирізків шкіри і звільняють від молока. Використовують для приго­тування паштетів.

Селезінку промивають у холодній воді від крові і забруднень. Як харчовий продукт особливої цінності не складає, але разом з іншими субпродуктами вона йде на вироблення ліверних ковбас.

Обробка шерстних субпродуктів. На м'ясокомбінатах прово­диться на конвеєрно-потокових лініях. Головні технологічні операції по обробці шерстних продуктів такі: промивка, обшпарювання, від­окремлення волосяного покриву, обпалювання, очистка від обгорілого епідермісу і вторинна промивка.

Обшпарювання кінцівок проводять на шкребковій машині гарячою водою (65-75 °С) протягом 10-15 хв. після видалення волосяного покри­ву знімають роговий башмак. Обпалювання здійснюють протягом 2-3 хв. при температурі 800 °С на спеціальних барабанах, що обертаються.

Свинячі голови після відокремлення вух і язика обшпарюють, очищають від щетини у скребмашинах або вручну, обпалюють з ме­тою видалення залишків щетини, очищають у полірувальній машині або вручну з одночасним промиванням теплою водопровідною водою, розрубують на дві симетричні половини, не порушуючи цілості мозку і гіпофізу.

Охолоджені субпродукти зберігають не більше доби або заморо­жують швидким методом при температурі - 20-23 °С. Консервування солінням проводять у виключних випадках.

Не допускається консервування солінням язиків, печінки і мозку.

Обробка слизистих субпродуктів. Багатокамерні шлунки великої і дрібної рогатої худоби на столі нутрування розділяють на дві части­ни: рубець з сіткою і книжку з сичугом. Рубці з сітками знежирюють, звільняють від вмісту, промивають теплою водопровідною водою і знову остаточно зачищають жир. Далі обробку проводять залежно від наміру і можливостей використання слизової оболонки. Якщо останню з її ворсинчастою поверхнею планують використати для вироблення плівок для галантерейних виробів, то рубці знежирюють, звільняють від вмісту, промивають теплою водопровідною водою і ручним спосо­бом знімають слизову оболонку.

У всіх інших випадках промиті у холодній воді рубець, сітка і си­чуг надходять у цех субпродуктів, а книжка - в цех утилізації, де ви­готовляють кормове борошно. Рубці, сітки і сичуги вивернуті назовні слизовою оболонкою для розрихлення останньої занурюють у спеці­альні чани з гарячою водою. В них слизова оболонка сильно набухає і легко вручну відділяється від підслизового шару. Краще всього ці суб­продукти завантажувати у спеціальну центрифугу з гарячою водою, де вони протягом 8- 12 хв. звільняються від підслизової оболонки. Очищені (білі) рубці розвішують для стікання води, а потім направля­ють у холодильник або безпосередньо у торговельну мережу у вигляді серозно-м'язового і підслизового шару під назвою "рубці".

Телячі і баранячі сичуги використовують для виготовлення сичуж­ного ферменту, тому їх висушують разом із слизовою оболонкою.

 Відео за посиланням  https://www.youtube.com/watch?v=VBWF1680-Ug&t=1s

http://goodhouse.com.ua/poradi/16516-yak-shvidko-i-legko-pochistiti-svinyachij-i-yalovichij-yazik-pered-varinnyam-i-pislya-varinnya-poradi-video-koli-krashhe-znimati-shkiru-z-yalovichogo-i-svinyachogo-movi-do-abo-pislya-varinnya.html

Інформація за посиланням https://uk.carolchanning.net/eda-i-napitki/36153-kak-snimat-plenku-s-pecheni-govyazhey-i-svinoy-poleznye-sovety-i-rekomendacii.html

Контрольні  питання:

1.   Які продукти відносяться до субпродуктів?

2.     На які 3 види поділяюься субпродукти?

3.    Як підрозділяються субпродукти  за анатомічними властивостями?

      Скільки категорій мають субпродукти за харчовими цінностями?

5.     До якої категорії  за смаковими якостями відносяться нірки, язик, печінка?

6.      Назвіть обовязкові умови обробки субпродуктів.

7.      Куди  використовують кістки голів?

8.      Як знімають ороговілу слизову оболонку з язиків?

9.    Назвіть головні технологічні операції по обробці шерстних продуктів.

10.  Як зберігають субпродукти?

 

 

Завдання:Ознайомитись з матеріалом та відео по темі та надати відповіді на контрольні питання які надіслати на електроннуадресу(vinogradova76elena@gmail.com) 




Комментарии

Популярные сообщения из этого блога

Група 1-4 Виробниче навчання

Група 2-4 Урок 23.04

Група 2-4 Урок 12.05.